logo AvdA

Monomestvergister

Wat is een monomestvergister?

Monomestvergisters zijn installaties die mest verwerken. In een vergister wordt de mest verwarmd en gemixt om biogas te produceren. Het biogas wordt verbrand in een installatie voor warmte-kracht-koppeling om elektriciteit en warmte te genereren. Het digestaat dat overblijft na vergisting, wordt gebruikt voor bemesting (uitgereden over land).

Wat is het probleem?

Uit WUR-onderzoek blijkt dat het aanwenden van digestaat leidt tot een toename van de ammoniakemissie ten opzichte van drijfmest vanwege het hogere gehalte ammoniumstikstof in het digestaat. In het onderzoek is gemodelleerd, praktijkmetingen ontbreken. Daarnaast is er sprake van toevoer van mest (dit gebeurt met vrachtwagens), dat verbonden is met de mestvergisting.
Op basis van dit onderzoek is er gerede twijfel dat er geen significante effecten op de natuur optreden. Oftewel: significante effecten zijn zeer goed mogelijk.
Er is nog helemaal geen onderzoek gedaan naar wat digestaat is, waaruit het bestaat en dus wat de gevolgen zijn voor de omgeving. Het zal zeer lastig zijn om zonder wetenschappelijke twijfel aan te tonen dat het rapport van de WUR niet klopt - waar valt te lezen dat vergisters voor meer stikstof zorgen. Tot die tijd kunnen mono-mestvergisters niet vergund worden. En vanzelfsprekend kunnen zonder die kennis geen AERIUS-calculaties uitgevoerd worden omdat het niet mogelijk is de invoerdata correct vast te stellen.
 
Inzake de bescherming van Natura 2000-gebieden moeten de initiatiefnemer en overheid zonder wetenschappelijke twijfel uitsluiten dat een project geen significante effecten heeft op die gebieden. Dat is Europees recht en kan niet ter zijde gesteld worden. De bewijslast ligt bij de overheid.
Lees hier het rapport van Luuk Gollenbeek et. al, uit 2022: WUR-rapport

Op welke gronden kun je bezwaar maken?

Habitatrichtlijn art. 6, lid 3: voor het verlenen van een vergunning voor een plan of project dat significante effecten op Natura2000-gebied kan hebben, moet een natuurtoets worden gedaan.

Voorbeeld

Bezwaar tegen 16 vergunningen voor monovergisters in de Fryske Marren.
Uitspraak: 26 juni 2024
De procedure van vergunningverlening heeft plaatsgevonden zonder inspraak en zonder natuurtoets - dat was niet correct en daarmee zijn de verstrekte vergunningen ongeldig. De overheid moet nieuwe besluiten nemen en moet daarbij de procedure gebruiken waarmee de mogelijkheid tot inspraak wordt gegeven. Bij de te hanteren procedure moet ook een natuurtoets worden uitgevoerd.
Lees hier de uitspraak van de rechtbank

 
cms: login mis
server clear NOK