logo AvdA

Habitatrichtlijn - De natuurtoets en de passende beoordeling in detail

'Natuurtoets' is een term die gebruikt wordt voor een diverse verzameling rapporten waarin de mogelijke effecten van nieuwe plannen of projecten op (beschermde) natuurwaarden worden onderzocht. Een dergelijk rapport kan voor verschillende typen besluiten noodzakelijk zijn en in verschillende fasen van het besluitvormingsproces worden ingezet. Het onderzoeken van de effecten is belangrijk omdat voor een project of activiteit met mogelijke effecten alleen toestemming mag worden gegeven als de natuurkwaliteit niet verslechtert.

tekening-Raoul-1.png

Een belangrijk onderscheid uit de praktijk is dat tussen een voortoets en een passende beoordeling. De voortoets wordt uitgevoerd om te beoordelen of er mogelijk significante effecten zijn te verwachten en een passende beoordeling, een uitvoeriger onderzoek, noodzakelijk is. Het opstellen van zo’n voertoets kan om verschillende redenen worden gedaan. Het kan gaan om een eerste verkenning van mogelijke effecten als basis voor een verdere uitwerking van de plannen en de beoordeling daarvan. Het kan ook het rapport zijn op basis waarvan besloten wordt dat een plan of project niet vergunningplichtig is. Op basis van de Omgevingswet is een vergunning namelijk alleen nodig voor projecten die een significant effect hebben. Via onderzoek moet dus eerst bepaald worden of er effecten te verwachten zijn en vervolgens of die effecten samen met de effecten van andere plannen of projecten significant zijn.

De kwaliteit van een natuurtoets is een belangrijk aandachtspunt bij het beoordelen van een besluit. Over die kwaliteit is regelmatig discussie, omdat lang niet alle ecologische onderzoeken voldoen aan de kwaliteitscriteria. Een bekende valkuil bij het opstellen van natuurtoetsen is dat wordt toegeschreven naar de gewenste conclusie dat er geen significante effecten te verwachten zijn. Die conclusie is immers nodig om toestemming te kunnen verlenen aan het betreffende plan of project.  Het is dus belangrijk kritisch te kijken naar de beschikbare natuurtoetsen en eventueel zelf een onafhankelijk onderzoek uit te laten voeren dat kan helpen om aan te tonen dat de natuurtoets niet volledig is of dat de conclusies ervan onjuist zijn.

Voor het beoordelen van de kwaliteit van een natuurtoets is het belangrijk om te beoordelen of:
- alle relevante natuurwaarden (d.w.z. de aanwezigheid van soorten en habitats zoals vermeld in de Habitatrichtlijn) in beeld zijn gebracht
- er gebruik wordt gemaakt van actuele gegevens
- alle mogelijke effecten van een project in beeld zijn onderzocht
- daarbij ook is gekeken naar de samenhang met effecten van andere projecten (het cumulatief effect), en
- de effecten zijn beoordeeld aan de hand van relevante criteria en doelstellingen. 

Specifiek voor Natura 2000-gebieden heeft de Europese Commissie in 2018 een leidraad opgesteld waarin expliciet wordt uitgewerkt aan welke criteria een passende beoordeling in het kader van de Habitatrichtlijn moet voldoen. De inzichten hieruit zijn ook relevant voor natuurtoetsen die betrekking hebben op het Natuurnetwerk Nederland en beschermde soorten (binnen en buiten een beschermd natuurgebied):

'De passende beoordeling dient om vast te stellen of het plan of project, afzonderlijk of in combinatie met andere plannen of projecten, gevolgen voor het Natura 2000-gebied kan hebben, rekening houdend met de instandhoudingsdoelstellingen van dat gebied. De conclusies moeten de bevoegde instanties in staat stellen na te gaan of het plan of project de natuurlijke kenmerken van het betrokken gebied niet zal aantasten. De nadruk bij de passende beoordeling ligt derhalve specifiek op de soorten en/of de habitats waarvoor het Natura 2000-gebied is aangewezen.'

Een passende beoordeling moet volledige, precieze en definitieve constateringen en conclusies bevatten die elke redelijke wetenschappelijke twijfel over de gevolgen van de geplande werkzaamheden voor de betrokken speciale beschermingszone wegnemen. Een beoordeling kan niet passend worden geacht wanneer gegevens met betrekking tot de habitats en soorten in het gebied ontbreken of niet betrouwbaar en geactualiseerd zijn.

Daarbij is het voorzorgsbeginsel van belang., dat houdt in dat er geen toestemming mag worden gegeven voor een project indien er twijfel is over de effecten ervan.

Waaraan moet een natuurtoets (passende beoordeling) voldoen?

Wanneer een natuurtoets betrekking heeft op Natura2000-gebi3den moet deze voldoen aan de volgende aspecten:  Voor een duidelijk voorbeeld van de redenatie die een rechter volgt ten aanzien van de passende beoordeling en of het al dan niet gaat om significante gevolgen, verwijzen wij graag naar de uitspraak schelpenwinning Waddenzee.

Voorbeelden van zaken waarin de natuurtoets is gesneuveld

Er zijn intussen enkele rechtzaken gevoerd over plannen met effecten op de natuur. In de volgende gevallen heeft de rechter bevestigd dat de natuurtoets onvoldoende was:
cms: login mis
server clear NOK